Modeli kotlova STABILNI su uređaji za destilaciju voćnih alkoholnih pića velikog kapaciteta namijenjeni individualnoj industrijskoj upotrebi. Set kotla za destilaciju alkoholnih pića sastoji se od bakarnog kotla sa mehaničkom ručnom miješalicom ugrađenog u ložište koje je izrađeno od hladno-valjanog lima. Za uljevni otvor na ovom kotlu ugrađena su manhole vrata Inox AISI 304 (300x200mm). Za pražnjenje uređaja postavljen je mesingani kuglični ventil 3". Kotao i kapa spojeni su pomoću prohromske prirubnice debljine 4mm i dihtunga debljine 5mm. Spoj kotla i hladnjaka sa spojnom cijevi vrši se pomoću 3-clamp sustava gdje se nalazi silikonski dihtung 2mm. Svi dijelovi uređaja koji dolaze u kontakt sa fermentiranom voćnom masom, parom ili samim destilatom, izrađeni su od najkvalitetnijeg elektrolitičkog bakra. Bakar je jedan od najboljih provodnika topline, otporan na utjecaj organskih kiselina i veoma dobro utječe na okus i miris destilata - dokazano, bolje od bilo kojeg drugog metala. Iz tog razloga su destilati (rakije) dobiveni u kotlovima od bakra čistijeg mirisa i okusa. Kotlovi su pogodni za pravljenje različitih destilata. Njegova osnovna namjena je proizvodnja rakije, ali na njemu možete proizvoditi i vrhunski gin, whiskey, vodku, rum, itd. Prilikom kupovine možete izabrati prohromski protočni hladnjak 30 litara ili klasičnu pocink tabarku kapaciteta 300 litara sa bakrenom cijevi koja ima 5 navoja.
Plašt protočnog hladnjaka je sastavljen od vodootpornog inox lima debljine 0,8 mm, dok su parovodne cijevi kojih ima 18 kom prečnika Ø 10x 1mm i komore koje iste povezuju napravljene od kiselootpornog inoxa predviđenog za upotrebu u prehrambenoj industriji Inox 304 (AISI). Hladnjak funkcionira na osnovu konstantnog protoka vode koja cirkulira između parovodnih cijuevi. Iste cijevi povezuju dvije komore gdje se u gornjoj komori sakuplja destilat u parnom stanju te prolazeći kroz ohlađene parovodne cijevi kondenzira i dolazi do donje komore za skupljanje u tekućem stanju ohlađena na preporučenu temperaturu do 18 ° C.
Vrlo jednostavna montaža, demontaža i rukovanje.
Dužina destilacije – ukoliko su u pitanju voćni destilati, oko 2 i pol i do 3 i pol sati (ovisno o postotku alkohola komine koja se stavlja u kotao), za destilaciju džina potrebno je malo duže vremena.
Minimalni kapacitet koji se može staviti u kotao je 50%, a maksimum 85-90% (ovisno o postotku alkohola komine koja se stavlja u kotao, ukoliko je veći postotak alkohola onda manje treba staviti u kotao).
Preko 100.000 domaćinstava koristi DES kotlove. Kvalitetu njihovih proizvoda svjedoči šezdesetdvogodišnje iskustvo u izradi bakarnih kotlova za proizvodnju alkoholnih pića.
Kotao dolazi sa inox hladnjakom zapremnine 30 litara sa 18 vertikalnih inox spirala.
Mogućnost grijanja na plin.
Garancija na cijeli kotao 2 g. Certifikat za kvalitetu čistoće bakra. Certifikat o zdravstvenoj ispravnosti.
Na stabilne kotlove moguća je ugradnja elektromotora. Cijena elektromotora na upit.
HLADNJAK PREMIUM PH-30
Novi hladnjak PH-30 PREMIUM je predviđen kao zamjena za stare modele naših hladnjaka zapremine 300 i 400 litara za stabilne modele naših kotlova. Plašt hladnjaka je sastavljen od vodotpornog prohrom lima debljine 0,8 mm, dok su parovodne cijevi kojih ima 18 kom prečnika Ø 10x 1mm i komore koje iste povezuju napravljene od kiselootpornog prohroma predviđenog za upotrebu u prehrambenoj industriji Inox 304 (AISI). Poklopac i prirubnica hladnjaka su također prohrom lim Inox 304 debljine 3 mm.
Princip rada:
Hladnjak funkcionira na osnovi konstantnog protoka vode koja cirkulira između parovodnih cijevi. Iste cijevi povezuju dvije komore gdje se u gornjoj komori sakuplja destilat u parnom stanju te prolazeći kroz ohlađene parovodne cijevi kondenzira i dolazi do donje komore za skupljanje u tekućem stanju ohlađena, na preporučenu temperaturu do 18 °C, te izlazi iz sustava hladnjaka. Kapacitet iste je 30 litara vode.
Potrošnja vode:
Hladnjak troši prosječno 30 – 50 % vode manje u odnosu na stare hladnjake sa bakrenom spiralom. Ista varira u zavisnosti od temperature vode koja se koristi za hlađenje i vanjske temperature zraka. Temperaturu u hladnjaku potrebno je održavati u opsegu od 40-60 °C stupnjeva, koja se očitava na ugrađenom termometru. Ista se podešava preko ugrađene PIP slavine od 1/2”. Potreban je konstantan protok vode kroz hladnjak te u početku dolazi do oscilacije temperature vode u hladnjaku što je normalno i poslije cca. 30 min upotrebe podešavanjem jačine dotoka hladne vode ona se stabilizira na preporučenu temperaturu. Prilikom destilacije na našim modelima kotlova, testirali smo rad protočnog hladnjaka, ukupno je potrošeno oko 400 litara vode što je opet mnogo bolje od performansi starog modela hladnjaka, koji za isti kotao potroši u opsegu od 800 – 1000 litara vode.
Održavanje hladnjaka nakon sezone:
Prije i poslije upotrebe hladnjaka preporučuje se istu očistiti tako što se u kotao ulije 10-20 litara vode i ugrije na temperaturu vrenja, a sam hladnjak isprazniti tj. ne dodavati vodu za hlađenje pri čemu kroz komore i parovodne cijevi puštati paru 10-15 min.
Prednosti:
• bolje hlađenje krajnjeg destilata;
• pomoću PIP slavine moguće je fino podešavanje temperature krajnjeg destilata;
• umanjena potrošnja vode za hlađenje;
• materijal otporan na habanje i njegova antikorozivna svojstva;
• lakši transport i manipulacija istim u odnosu na stare modele
• lako održavanje i atraktivan dizajn
Držač alkoholmetra ne ulazi u ukupnu cijenu, može se dodatno naručiti.
BRTVLJENJE (ZAPTIVANJE ILI DIHTANJE)
PREDNOSTI BRTVLJENJA SILIKONSKOM BRTVOM NASUPROT VODENOM BRTVLJENJU??
SILIKONSKA BRTVA
- nepropustan način brtvljenja
- pogodna za prehrambenu upotrebu
- otporna na nagle promjene temperature prilikom zagrijavanja
- nepodložna atmosferskim promjenama
- prirubnica eliminira mogućnost krivljenja kape
- dugovječno rješenje
- implementiran sigurnosni ventil
- jednostavniji proces destilacije bez kontroliranja razine vode
VODENO BRTVLJENJE
- jednostavan način brtvljenja
- problem isparavanja vode
- praćenje razine vode na obodu tokom destilacije
- dosipanje vode tijekom destilacije
- mogućnost stvaranja vakuuma – uvlačenje vode u kotao
Vodeno brtvljenje se koristi godinama unazad i nesporno je dobro funkcioniralo, prijelazom na novi način brtvljenja – silikonskom brtvom, riješen je problem isparavanja, praćenja razine vode i dosipanja iste tijekom procesa destilacije. Stvaranjem vakuuma dolazilo je do uvlačenja vode u kotao, a novi način brtvljenja povećava nepropusnost dok prirubnica eliminira mogućnost krivljenja kape. Silikonska brtva namjenjena za brtvljenje kotla i kape. Brtvljenje silikonskom brtvom nije podložno atmosferskim promjenama, i otporno je na nagle promjene temperature prilikom zagrijavanja. Stabilnije i dugovječnije rješenje omogućava nesmetanu destilaciju uz minimalni napor.
Uslijed konstantnog unapređenja, prikazana fotografija proizvoda može minimalno odstupiti od stvarnog izgleda proizvoda.
DIJELOVI KOTLA |
MATERIJAL |
DEBLJINA |
Dno |
Elektrolitički bakar |
1mm |
Plašt |
Elektrolitički bakar1 |
0,8mm |
Gornji dio |
Elektrolitički bakar |
1mm |
Kapa - konusni dio |
Elektrolitički bakar |
1mm |
Kapa - polulopta |
Elektrolitički bakar |
1,5 |
Ispusni otvor |
Mesing |
2,5" |
Hladnjak |
Inox |
|
Vertikalne cijevi |
Bakarna cijev |
Ø15x1mmx10000mm |
Spojna cijev |
Bakarna cijev |
Ø28x1mmx1500mm |
Ložište |
Hladno valjani lim |
1,5mm |
S/M - sa miješalicom, silikonska brtva, predviđeno za grijanje na kruto gorivo - drva, mogućnost grijanja na plin |
Težina - Bruto 84 kg |